Право на відшкодування ПДВ при значному збільшенні обсягу імпорту

Відповідно до пп. 7.7.2 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі – Закон про ПДВ) платник податку має право на бюджетне відшкодування ПДВ у тому разі, коли за підсумками двох податкових періодів різниця між сумою податкового зобов'язання і сумою податкового кредиту має від'ємне значення. 

Тобто наявність у податковому періоді від'ємної різниці між сумою податкового зобов'язання і сумою податкового кредиту ще не означає, що саме в цьому періоді виникає право на бюджетне відшкодування. Сума від'ємного значення у такому періоді має включатись у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні податкові періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до закону), а за його відсутності – до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (пп. 7.7.1 Закону про ПДВ). 

Якщо у наступному податковому періоді різниця між сумою податкового зобов'язання і сумою податкового кредиту також буде від'ємною, то відповідно до абз. «а» пп. 7.7.2 Закону про ПДВ бюджетному відшкодуванню підлягатиме та частина такого від'ємного значення, що дорівнює сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів (послуг) у попередніх податкових періодах постачальникам таких товарів (послуг). У вашому випадку податок сплачено при розмитненні, що відповідає вимогам зазначеного Закону1

(1 Лист ДПАУ від 19.06.2008 р. № 12463/7/16-1517-08; 6099/6/16-1515-08.) 

Зауважимо також, що коло платників податку, які мають право на отримання бюджетного відшкодування ПДВ, є обмеженим. Так, відповідно до абз. 3 пп. «а» пп. 7.7.11 Закону про ПДВ отримати відшкодування можуть лише ті платники, які за останні 12 календарних місяців мали обсяги оподатковуваних операцій не менші, ніж заявлена сума бюджетного відшкодування (крім нарахування податкового кредиту внаслідок придбання або спорудження (будівництва) основних фондів). 

Отже, для отримання права на бюджетне відшкодування заявлена до відшкодування сума має бути меншою або дорівнювати обсягу оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців. 

Нагадаємо, до оподатковуваних включаються не лише ті операції, які оподатковуються за ставкою 20 % (крім імпорту товарів) і 0 %, а й звільнені від оподаткування (ст. 5, 11 Закону про ПДВ).2

(2 Лист ДПАУ від 04.04.2007 р. № 3230/6/16-1515-26; 6701/7/16-1517-26.) 

У вашому випадку, враховуючи обмеження, встановлене пп. 7.7.11 Закону про ПДВ, платник податку має право на отримання бюджетного відшкодування в частині, що відповідає обсягу оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців. 

Зауважимо, що Закон про ПДВ не містить обмежень щодо можливості часткового відображення відшкодування. При цьому частина залишку від'ємного значення попереднього звітного періоду, включена до складу податкового кредиту поточного звітного періоду (рядок 23 декларації з ПДВ), відображається як залишок від'ємного значення, котрий після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (рядок 26 декларації з ПДВ). Якщо у наступному звітному періоді виконуватимуться вимоги пп. 7.7.11 Закону про ПДВ, платник податку матиме право на відшкодування відповідної суми з бюджету. 

 

Олександр Киришун,

Консалтингова компанія «ЕКСПЕРТ»

 

Опубліковано 31.08.2009р.:

Інформаційно-правова пошукова система «ЛІГА:ЗАКОН»

*******

Усі права на цей матеріал належать Консалтинговій компанії «ЕКСПЕРТ». Будь-яке копіювання, передрук, поширення цілком або частково допускається винятково з письмового дозволу правовласника.