Податкова накладна чи андалкан авоктадоП? (про заповнення деяких реквізитів «справа наліво»)

Ми порадили «прислухатися» до постійного покупця і виписати першоквітневу податкову накладну, заповнивши згадані реквізити як було сказано, а замість печатки намалювати посмішку і в такому вигляді передати бухгалтеру того торговельного супермаркету для порівняння, чи правильно його зрозуміли.

Так, зокрема реквізит податкового номера платника ПДВ 123456789012 було заповнено справа наліво наступним чином: 210987654321. В такому вигляді було передано факс із запитанням, чи вірно ми заповнили, але одержувач факсу мабуть був у поганому гуморі та з його слів стало зрозуміло, що він не жартує. Навіть першого квітня. Із гнівними словами, що зараз відправить приклад заповнення, наданий податковим органом у вигляді податкової консультації, він поклав слухавку. У надісланому прикладі поряд із згаданими реквізитами справді було написано словами «заповнювати справа наліво»…

Але при детальному аналізі згаданої податкової консультації стає помітним, що мається на увазі заповнення справа наліво не в буквальному розумінні цих слів, а що за наявності вільних (незаповнених) клітинок (кількість цифр менша за кількість клітинок) такі порожні клітинки повинні бути зліва.

Незабаром ДПАУ надіслала пам’ятку про адміністративні процедури виписування, видачі і отримання податкових накладних (лист від 06.04.2011 р. № 9497/7/16-1517). У листі ДПАУ зобов'язує державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі переглянути раніше надані податкові консультації з питань виписування та видачі податкових накладних та відкликати ті, зміст яких не відповідає цим методичним рекомендаціям.

У зазначеній пам’ятці докладніше розписано, що порожні клітинки реквізитів податкової накладної повинні залишатись зліва. Наче все стало на свої місця. От тільки у податкових інспекціях стали застерігати, що заповнювати реквізити податкової накладної з податковими номерами платників ПДВ, номерами свідоцтв, номер податкової накладної та номер договору інакше (тобто залишаючи порожніми клітинки справа) є порушенням порядку її заповнення. Враховуючи те, що багато платників ПДВ залишали порожніми клітинки справа, до них почали звертатись з проханням замінити всі виписані податкові накладні на заповнені відповідно до згаданої пам’ятки.

Розглянемо, чи є правові підстави вважати приклад заповнення від ДПАУ єдино вірним та чи можливі інші правомірні варіанти заповнення.

Платник податку зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну. Перелік реквізитів, які повинна містити податкова накладна, визначений п. 201.1 ПКУ. А саме:

а) порядковий номер податкової накладної;

б) дата виписування податкової накладної;

в) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ, – продавця товарів/послуг;

г) податковий номер платника податку (продавця та покупця);

ґ) місцезнаходження юридичної особи – продавця або податкова адреса фізичної особи – продавця, зареєстрованої як платник ПДВ;

д) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ, – покупця (отримувача) товарів/послуг;

е) опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг;

є) ціна постачання без урахування податку;

ж) ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні;

з) загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку;

и) вид цивільно-правового договору.

Податкова накладна видається платником ПДВ, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, на вимогу покупця та є підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту (п. 201.10 ПКУ).

Пунктом 201.2 ПКУ також встановлено, що форма (в якій повинні бути ці реквізити) та порядок заповнення податкової накладної затверджуються центральним органом державної податкової служби. З урахуванням цього форма податкової накладної та порядок її заповнення затверджені наказом ДПАУ від 21.12.2010 р. № 969 (далі – Порядок № 969).

Відразу звернемо увагу на те, що затверджена форма податкової накладної містить більше інформації (реквізитів), ніж цього вимагає ПКУ. Наприклад, у формі, крім реквізиту «вид цивільно-правового договору», передбачені також реквізити дати і номера договору.

Цікаво, що Порядок № 969 не встановлює жодних особливостей заповнення реквізиту номера договору в податковій накладній. В ПКУ таких «дрібниць» також не має. Тобто принциповим є зазначення номера договору саме в полі для номера договору, а не в якомусь іншому полі (за наявності договору у письмовій формі).

Те саме стосується реквізитів з податковими номерами платників ПДВ, номерами свідоцтв та номера податкової накладної.

З цього можна зробити висновок, що окремі клітинки в полях для заповнення реквізитів введені для того, щоб потім їх легше було читати при заповненні рукописним способом. Підтвердженням такої думки є також консультація головного державного податкового інспектора відділу масово-роз'яснювальної роботи управління масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян ДПА у м. Києві Олени Пахомової у газеті «Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ», № 10/2011, с. 12, у якій зазначається:

«З метою більшої наочності, зручності заповнення та виключення помилок при написанні номерів рукописним способом форма податкової накладної передбачає наявність певної кількості комірок для цифрових реквізитів цього документа. При цьому, якщо номер договору містить більше шести розрядів, то платник податку має право додати потрібну кількість комірок.

Звертаємо увагу платників податку, що відсутність у відповідному полі податкової накладної комірок при заповненні правильних реквізитів не може бути підставою для визнання такої податкової накладної недійсною».

Думка, наведена в цій консультації, підтверджує, що не кількість клітинок робить податкову накладну податковою накладною, а заповнені реквізити, передбачені ПКУ та Порядком № 969.

Тобто наведений у пам’ятці варіант заповнення із залишенням порожніх клітинок зліва є одним із можливих варіантів заповнення цих полів, але в жодному разі не можна говорити, що заповнення спочатку клітинок зліва і залишення порожніми клітинок справа є порушенням порядку заповнення, оскільки Порядок № 969 не встановив жодної вимоги до заповнення реквізитів полів із клітинками.

Пам’ятка про адміністративні процедури виписування, видачі і отримання податкових накладних, направлена листом ДПАУ від 06.04.2011 р. № 9497/7/16-1517, не є порядком заповнення податкової накладної, а тому не є обов’язковою для платників ПДВ. Вона може слугувати лише орієнтовним прикладом заповнення податкової накладної. Якщо ДПАУ захоче зробити згадані вимоги щодо заповнення податкової накладної обов’язковими, їй потрібно буде внести їх до Порядку № 969.

 

Олег Коваль,

Консалтингова компанія «ЕКСПЕРТ»

 

Опубліковано:

Інформаційно-правова пошукова система «ЛІГА:ЗАКОН»

*******

Усі права на цей матеріал належать Консалтинговій компанії «ЕКСПЕРТ». Будь-яке копіювання, передрук, поширення цілком або частково допускається винятково з письмового дозволу правовласника.