Пеня та штрафи: спільне і відмінності

Згідно з п. 7 підр. 10 р. ХХ ПКУ штрафні санкції за порушення податкового законодавства за період з 1 січня по 30 червня 2011 року застосовуються у розмірі не більше 1 гривні за кожне порушення. Особливості застосування цієї норми ми вже розглядали в одній із попередніх консультацій

В межах цієї публікації розглянемо, чи належить пеня до штрафних (фінансових) санкцій в розумінні ПКУ. Для цього звернемось до визначень термінів. 

Підпунктом 14.1.162 ПКУ встановлено, що пеня – це сума коштів у вигляді відсотків, нарахованих на суми грошових зобов'язань, не сплачених у встановлені законодавством строки. 

Відповідно до пп. 14.1.265 ПКУ штрафна санкція (фінансова санкція, штраф) – це плата у вигляді фіксованої суми та/або відсотків, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, а також штрафні санкції за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності. 

На перший погляд може скластись враження, що термін «штрафна санкція» включає, в тому числі, пеню, як суму плати у вигляді відсотків за порушення податкового законодавства у вигляді не сплачених у встановлені законодавством строки сум грошових зобов'язань. Втім, слід спочатку звернути увагу також на інші положення ПКУ. 

Згідно із ст. 111 ПКУ за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовуються такі види юридичної відповідальності: 

– фінансова; 

– адміністративна; 

– кримінальна. 

При цьому фінансова відповідальність застосовується у вигляді штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та/або пені (п. 111.2 ПКУ). 

На нашу думку, зазначена норма є ключовою в розумінні спільних рис та відмінностей у термінах «штрафна санкція» та «пеня». Обидві вони вважаються фінансовою відповідальністю, але кожна з них виступає окремим її різновидом, незалежним від іншої. 

З урахуванням цього термін «штрафна санкція» не включає пеню, а за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання у першому півріччі 2011 року пеня нараховується в загальному порядку, визначеному ст. 129–132 ПКУ та Інструкцією про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби, затвердженою наказом ДПАУ від 17.12.2010 р. № 953. Тобто обмеження відповідальності в розмірі 1 гривня, встановлене п. 7 підр. 10 р. ХХ ПКУ, на пеню не поширюється. 

Щоправда, слід також зауважити, що у класифікації штрафної санкції та пені як різних фінансових санкцій існує певна колізія. У ст. 61 Конституції України наголошується, що ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення. Натомість у ст. 111 ПКУ фактично встановлюється, що за одне податкове правопорушення можна застосовувати як штрафні санкції, так і пеню, які є відповідальністю одного виду – фінансовою. В цьому, на нашу думку, вбачається протиріччя між нормами Конституції України та ПКУ. 

 

Олег Коваль,

Консалтингова компанія «ЕКСПЕРТ»

 

Опубліковано:

Інформаційно-правова пошукова система «ЛІГА:ЗАКОН»

*******

Усі права на цей матеріал належать Консалтинговій компанії «ЕКСПЕРТ». Будь-яке копіювання, передрук, поширення цілком або частково допускається винятково з письмового дозволу правовласника.