Здавання в оренду квартир фізичною особою – платником єдиного податку

 

Починаючи з 2012 року порядок перебування на спрощеній системі оподаткування шляхом сплати єдиного податку здійснюється згідно з главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі – ПКУ). 

Одне з обмежень для платників єдиного податку встановлено у пп. 291.5.3 ПКУ, згідно якого не можуть бути платниками єдиного податку фізичні особи – підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів.

Згідно з абз. «г» пп. 14.1.97 ПКУ оренда житлових приміщень – це операція, що передбачає надання житлового будинку, квартири або їх частини її власником у користування орендарю на визначений строк для цільового використання за орендну плату. 

Отже, квартири є житловими приміщеннями, тому на їх здавання в оренду поширюється обмеження щодо площі 100 кв. м. для цілей перебування на спрощеній системі оподаткування. 

При цьому варто звернути увагу на формулювання «житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів». При його прочитанні виникає питання. Обмеження згадуваної площа у 100 кв. м. стосується сумарно всіх житлових приміщень та/або їх частин чи стосується кожного житлового приміщення та/або їх частин окремо? 

Справді, пп. 291.5.3 ПКУ припускає різне прочитання даної норми. При цьому кожний з варіантів його прочитання може бути використаним як на користь підприємця, так і не на його користь. 

Вважаємо доцільним орієнтуватись на чинні роз’яснення податкових органів, зокрема, на Узагальнюючу податкову консультацію щодо застосування спрощеної системи обліку та звітності фізичними особами – підприємцями, які здійснюють діяльність з надання нерухомого майна в оренду, затверджену наказом ДПСУ від 20.02.2012 р. № 136, в якій на запитання 2 «Фізична особа має у власності житлове приміщення загальною площею 150 кв. метрів. Чи має право така фізична особа надавати в оренду частину цього приміщення (кімнату) площею 30 кв. метрів як фізична особа – підприємець на спрощеній системі оподаткування?» надано таку відповідь:

«Фізична особа – підприємець може перебувати на спрощеній системі оподаткування та здавати частину житлового приміщення в оренду (30 кв. метрів), за умови якщо решта житлового приміщення (120 кв. метрів) не перебуває в оренді».

З цієї відповіді видно, що перевищення загальної площі окремого житлового приміщення розміру 100 кв. м. ще не означає, що це приміщення не можна використовувати в підприємницькій діяльності платника єдиного податку. Це лише означає, що для правомірного перебування на спрощеній системі оподаткування в оренду можна здавати лише частину такого житлового приміщення, площею частини, яка менша за 100 кв. м. 

Також доцільно звернути увагу на консультацію щодо кількості квартир, які здаються в оренду, опубліковану в журналі «Вісник податкової служби України» за 2012 рік № 16 (684), с. 10. 

В ній на запитання «Фізична особа надає в оренду три квартири по 45 кв. м. загальною площею кожна. Загалом – 135 кв. м. загальної площі, проте кожна квартира окремо не перевищує 100 кв. м. Чи може в такому випадку фізична особа перебувати на спрощеній системі оподаткування другої групи?» надано таку відповідь:

«… фізична особа, яка надає в оренду три квартири по 45 кв. м., загальна площа яких становить 135 кв. м., тобто перевищує 100 кв. м., не може бути платником єдиного податку». 

З цієї відповіді наглядно простежується, що обмеження у 100 кв. м., на думку податкового органу, стосується загальної площі тих частин житлових приміщень, які фактично здаються фізичною особою в оренду. 

Вважаємо, що вищенаведені відповіді можна використати на користь підприємця. Основним способом вбачається можливість здавання в оренду не всієї квартири, а її окремої частини. 

Для прикладу такої часткової здачі в оренду можна навести здавання в оренду кімнат. В такому разі прощі кухні, коридору фактично стають місцями загального користування орендарів кімнат і до площі оренди можуть не включатися. 

Отже, в наведеному у запитанні випадку, якщо приватний підприємець оформлює здавання в оренду лише частину кожної з квартир (наприклад, кімнати) і при цьому загальна площа кімнат, що здаються в оренду, не перевищуватиме 100 кв. м., то такий підприємець може перебувати на спрощеній системі оподаткування зі сплатою єдиного податку. 

 

Олег Коваль,

Консалтингова компанія «ЕКСПЕРТ»

 

Опубліковано:

Довідково-правова система «ДІНАЙ»

*******

Усі права на цей матеріал належать Консалтинговій компанії «ЕКСПЕРТ». Будь-яке копіювання, передрук, поширення цілком або частково допускається винятково з письмового дозволу правовласника.