Чи повинен ФОП на 5-й групі єдиного податку застосовувати РРО при продажу товарів за готівку?

 

В п. 296.10 ПКУ зазначається, що платники єдиного податку першої – третьої груп не застосовують реєстратори розрахункових операцій. Дійсно, про п’яту групу платників єдиного податку в п. 296.10 ПКУ не згадується. 

З цього приводу варто зазначити, що п’ята група платників єдиного податку для фізичних осіб – підприємців була додана в ПКУ згідно з нормами Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні» від 05.07.2012 р. № 5083-VI, а спочатку було тільки три групи для фізичних осіб – підприємців. 

Для відповіді на поставлене питання слід звернутись безпосередньо до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі – Закон про РРО), оскільки підстави для незастосування РРО встановлені не лише в ПКУ, але й у самому Законі про РРО. 

Відповідно до п. 6 ст. 9 Закону про РРО реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) фізичними особами – підприємцями, які сплачують єдиний податок. 

Як можна побачити, положення п. 6 ст. 9 Закону про РРО передбачають незастосування РРО всіма фізичними особами – підприємцями, які сплачують єдиний податок, незалежно від обраної ними групи платників єдиного податку. 

Таким чином, на підставі п. 6 ст. 9 Закону про РРО фізичні особи – підприємці, які обрали п’яту групу платників єдиного податку, при продажу товарів за готівку реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки можуть не застосовувати. 

Олег Коваль,
Консалтингова компанія «ЕКСПЕРТ»

Опубліковано:
Інформаційно-правова пошукова система «ЛІГА:ЗАКОН»

*******

Усі права на цей матеріал належать Консалтинговій компанії «ЕКСПЕРТ». Будь-яке копіювання, передрук, поширення цілком або частково допускається винятково з письмового дозволу правовласника.