Як впливають чергові зміни до Положення про встановлення офіційного курсу НБУ на бухгалтерський облік?

 

Довгий час п. 9 Положення № 496 не змінювався, а офіційний курс гривні до іноземних валют та банківських металів, зазначених в абз. 2 п. 2 цього Положення (тобто до вільно конвертованих валют), починав діяти наступного дня після дня затвердження. 

Це означало, що протягом дня діяв лише один курс валют НБУ. 

З 04.04.2014 р. цей пункт було викладено в новій редакції постановою НБУ від 31.03.2014 р. № 180, відповідно до якої офіційний курс гривні до іноземних валют та банківських металів діє з часу його встановлення. 

Такі зміни НБУ пояснив тим, що офіційний курс гривні до іноземних валют та курс банківських металів встановлюватиметься Національним банком України після 12:00 і діятиме з часу його встановлення (лист від 03.04.2014 р. № 19-012/14290). 

Зазначена зміна поставила перед бухгалтерами запитання щодо того, який з курсів валюти застосовувати з метою бухгалтерського обліку операцій та розрахунку курсових різниць. 

З метою врегулювання цього питання Мінфін наказом від 14.07.2014 р. № 754 вніс зміни до П(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів». 

І от не минуло й року, як до Положення № 496 вносяться чергові зміни постановою НБУ від 19.03.2015 р. № 194. 

В пункті 9 Положення тепер зазначається: 

«Офіційний курс гривні до іноземних валют та банківських металів, зазначених в абзаці другому пункту 2 цього Положення, починає діяти наступного робочого дня після дня встановлення. 

Офіційний курс гривні до іноземних валют та банківських металів, установлений на останній робочий день тижня або на передсвятковий день, діє протягом наступних вихідних або святкових днів. 

Офіційний курс гривні до іноземних валют та банківських металів, установлений в останній робочий день тижня або в передсвятковий день, починає діяти в перший робочий день наступного тижня чи в перший післясвятковий робочий день. 

Офіційний курс гривні до іноземних валют, зазначених в абзаці третьому пункту 2 цього Положення, установлюється в останній робочий день місяця та починає діяти з першого числа наступного календарного місяця і діє до кінця цього місяця». 

Тобто фактично НБУ повернув правила, згідно з якими протягом одного дня діє лише один офіційний курс НБУ, що безумовно є зручним і спрощує бухгалтерський облік операцій. 

У листі НБУ від 26.03.2015 р. № 19-012/20553 також повідомляється, що постанова № 194 набуває чинності через 5 днів із дня її офіційного опублікування, а саме – 31 березня 2015 року. 

Олег Коваль,
Консалтингова компанія «ЕКСПЕРТ»

Опубліковано:
Інформаційно-правова пошукова система «ЛІГА:ЗАКОН»

*******

Усі права на цей матеріал належать Консалтинговій компанії «ЕКСПЕРТ». Будь-яке копіювання, передрук, поширення цілком або частково допускається винятково з письмового дозволу правовласника.